Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ: ΑΥΤΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ


Με εντυπωσίασε η ανάγνωση του βιβλίου του Βασίλη Ξανθόπουλου «Περί αστέρων και Συμπάντων» από τις «Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης».
Επέλεξαν λοιπόν μερικά αριθμητικά στοιχεία και όχι μόνο, τα οποία μου προξένησαν μεγάλη εντύπωση και που επαληθεύουν την ρήση: «Ο Άνθρωπος, αυτός ο Μικρός ο Μέγας». Παραθέτω μερικά από αυτά.

·        Η Γη μας υπάρχει εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Διαθέτει ζωή εδώ και 3-3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και  η ζωή που υπάρχει στο τελευταίο 0,5-1 δισ. Χρόνια μοιάζει αρκετά με τη σημερινή .
·        Κάποια αστέρια ή πλανήτες απέχουν πολλά έτη φωτός από τη Γη. Ένα (1)  έτος φωτός ισοδυναμεί με την απόσταση που διανύει το φως σε έναν χρόνο και του οποίου η ταχύτητα είναι 300.000 χιλιόμετρα/το δευτερόλεπτο,. Η απόσταση αυτή είναι περίπου ίση με: 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
·        Ο  Ήλιος μας είναι ένα αστέρι ακτίνας 700.000 χιλιομέτρων,   μάζας ίση με 2Χ1033 gr και λαμπρότητας που ισοδυναμεί με ένα (1) τετράκις εκατομμύρια λάμπες των 100 κηρίων για κάθε άνθρωπο στη Γη. Είναι ηλικίας 5 δισεκατομμυρίων χρόνων και θα ζήσει ακόμη άλλα τόσα χρόνια.  Ο κοντινότερος προς τον ήλιο αστέρας είναι ο Α του Κενταύρου που απέχει 4 έτη φωτός.  Κρατώντας την ίδια κλίμακα, αν ο ήλιος αντιστοιχεί σε ένα εικοσάρικο (δρχ.), το κοντινότερο αστέρι θα βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά.
·        Γαλαξίες: Το σύμπαν είναι γεμάτο από γαλαξίες. Ο Ήλιος και οι γειτονικοί του αστέρες ανήκουν στον δικό μας γαλαξία που έχει σπειροειδή μορφή και φαίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  σαν γαλακτόχρωμη ζώνη. Σε μία εικόνα που οι γαλαξίες απεικονίζονται με ένα εικοσάρικο (δρχ.) θα υπάρχει ένας γαλαξίας κάθε μισό μέτρο περίπου. Γενικά οι γαλαξίες όλο και απομακρύνονται, γιατί το σύμπαν διαστέλλεται.
·        Αστέρες: Στους γαλαξίες υπάρχουν μεγάλα σύννεφα μεσοαστρικής ύλης. Ο στροβιλισμός αυτής της ύλης και η πύκνωσή της σε ορισμένες περιοχές έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πυρήνα ενός αστέρα. Στη συνέχεια εξαιτίας της βαρύτητας δημιουργείται ο αστέρας, ο οποίος στην προσπάθειά του να διατηρηθεί και να ζήσει παράγει θερμοπυρηνική ενέργεια (καύση του Η προς Ηe) που αντιστέκεται στις δυνάμεις της βαρύτητας. Τα αστέρια αποτελούνται από 78% της μάζας τους από Υδρογόνο (H) και 28% από ήλιο (He) και 2% από οξυγόνο, άζωτο, άνθρακα, νέο, μαγνήσιο, αργό, χλώριο, πυρίτιο, σίδηρο και νικέλιο.
·        Εξέλιξη των αστέρων: Οι αστέρες διανύουν μεγάλη περίοδο ωριμότητας και μετά πεθαίνουν μετατρεπόμενοι σε λευκούς νάνους (στο τέλος μελανούς) ή αστέρες νετρονίων ή μελανές οπές (μαύρες τρύπες).    
·        Για να έχουμε μια εικόνα σχετικά με το πόσοι αστέρες υπάρχουν στο σύμπαν αρκεί να κάνουμε τους εξής λογαριασμούς. Το σώμα του ανθρώπου αποτελείται από μερικά τρισεκατομμύρια κύτταρα. Πάνω στη Γη ζουν περίπου 7-8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Σε κάθε κύτταρο του ανθρώπου αντιστοιχεί και ένας αστέρας. Δηλαδή υπάρχουν περίπου 1021 αστέρες.

·        ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Τι είναι λοιπόν ο άνθρωπος μπροστά σε αυτά τα τεράστια νούμερα που απαριθμήσαμε και στο χωροχρόνο; Είναι ένας πολύ ΜΙΚΡΟΣ αλλά ταυτόχρονα ένας  ΜΕΓΑΛΟΣ, γιατί κατόρθωσε να ανακαλύψει όλα αυτά και να δώσει ΕΛΛΗΝΙΚΑ ονόματα στους διάφορους αστερισμούς και τα αστρικά φαινόμενα, αποδεικνύοντας τη δύναμη: α) του ανθρώπινου νου, β) της ελληνικής γλώσσας και γ) του ελληνικού πνεύματος που άρχισε να μελετάει το σύμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου