Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΡ. ΣΠΥΡΟΥ Π. ΚΑΡΑΝΤΖΗ




 Είναι γνωστό στο περιβάλλον της υγείας αλλά και στο ευρύτερο κοινό ότι η ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου (παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.3418/2005 περί του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας).
Είναι ευνόητο λοιπόν, σε μία τόσο σημαντική και ευαίσθητη επιστημονική περιοχή, οι διατάξεις που διέπουν τις σχέσεις των ιατρών και των ασθενών  τους να βρίσκονται στον πυρήνα του ανθρώπινου ενδιαφέροντος, μάλιστα σε μια εποχή που η ιατρική δεοντολογία συναντά το σύγχρονο δίκαιο και τους κανόνες της βιοηθικής.
Με δεδομένες αυτές τις θέσεις ο Δρ Σπύρος Π. Καραντζής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος και τ. Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με το πρόσφατα εκδοθέν πόνημά του με τίτλο «Ιατρονομικά Θέματα: Ιατρική Δεοντολογία, Ιατρική Ευθύνη και Ιατρικό Απόρρητο» έρχεται να παρουσιάσει τις νομικές αυτές διατάξεις που αναφέρονται σε διάφορα ιατρονομικά θέματα, μερικά από τα οποία ο συγγραφέας είτε τα έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά είτε αποτέλεσαν θέματα επιστημονικών ανακοινώσεών του σε συνέδρια της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και όχι μόνο.
Ο συγγραφέας με κατανοητή γλώσσα και πάντα στηριζόμενος σε νομικά κείμενα και σε πορίσματα επιστημονικών ερευνών διαπραγματεύεται με μεγάλη επιτυχία ευαίσθητα θέματα της ιατρικής δεοντολογίας, όπως ιατρική ευθύνη, ιατρικό απόρρητο, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, άμβλωση κτλ.
Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό έρχεται στο προσκήνιο σε μία εποχή που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τον φορολογούμενο πολίτη σε μειονεκτική θέση καθώς  δεν απολαμβάνει ανάλογη στήριξη από τους διάφορους φορείς της υγείας. Αυτή η κατάσταση ίσως να αποτελεί αιτία διένεξης των ασθενών με τους φορείς της υγείας αλλά πιθανόν και με τους κύριους συντελεστές της υγείας, τους ιατρούς.  Γι’ αυτόν τον λόγο, θεωρώ, ότι το παρόν βιβλίο θα δώσει την ευκαιρία τόσο στους ιατρούς όσο και στους πολίτες να κατανοήσουν ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς.
Λέγεται ότι μέσα από ένα ανθρώπινο πνευματικό δημιούργημα, όπως είναι και το βιβλίο, αντικατοπτρίζεται και η προσωπικότητα του συγγραφέα. Αυτή η διαπίστωση στην προκειμένη περίπτωση είμαι απολύτως βέβαιος ότι επαληθεύεται, καθώς η επιστημοσύνη, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η ανιδιοτέλεια, η εμπιστευτικότητα, η διάθεση για προσφορά στον ασθενή, το ήθος και η ανθρωπιά, βασικά σημεία που εμπεριέχονται στα θέματα της ιατρικής δεοντολογίας, είναι και στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του συγγραφέα. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό!
                                               
Γιάννης Δ. Καραντζής
                                       Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Πατρών
                                                  Πάτρα, 4 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου