Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ




Ο πιο σκληρός εργάτης έχει καταντήσει να είναι ο σημερινός μαθητής. Σχολείο, απογευματινό διάβασμα, μια ή δύο ξένες γλώσσες, κολυμβητήριο, χορό και δεν συμμαζεύεται.
Για όλα τούτα βάζουν το χεράκι τους σε μεγάλο βαθμό και οι γονείς, που επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου να δώσουν στα παιδιά τους (από μικρή ηλικία) όλο και περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση.
Θα μου πείτε οι γονείς οφείλουν  να προσφέρουν ερεθίσματα και εμπειρίες στα παιδιά τους και να τα βοηθούν να μαθαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα. Η κοινωνία μας είναι ανταγωνιστική και συνεπώς όποιος ξέρει περισσότερα, αυξάνει τις πιθανότητές του για να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
 Όμως, μήπως κάπου μέσα σε όλα αυτά έχει χαθεί το μέτρο; Δεν πρέπει να ξεχνούν οι γονείς ότι όλα τα παιδιά δεν μπορούν να εργάζονται με τους ίδιους ρυθμούς. Κάθε παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει στο δικό του χρόνο, συνεπώς οι γονείς πρέπει να σεβαστούν τις ιδιαιτερότητες του παιδιού τους, να αποφεύγουν τις συγκρίσεις με τους συνομηλίκους του και να τοποθετούν τον πήχη των επιδιώξεών τους στο σωστό ύψος.
 Τα μικρά παιδιά πρέπει κυρίως να παίζουν, αφού το παιχνίδι είναι το σπουδαιότερο εργαλείο μάθησης. Επίσης πρέπει να ενθαρρύνονται στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει και να χαρούν την παιδική ηλικία τους. Είναι σίγουρο ότι όταν το παιδί αποκτήσει τις ανάλογες δεξιότητες, θα καλύψει σε πολύ σύντομο χρόνο τις τυχόν γνωστικές του ελλείψεις. Οι γονείς ας τα κατανοήσουν όλα αυτά και να μειώσουν το άγχος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου