Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ειδική Ζώνη Γνώσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών




O κ. Γιάννης Ματσούκας, Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρος ΔΣ Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, σε επιστολή - πρόταση του στον κ. Πρωθυπουργός της Χώρας επισημαίνει μεταξύ των άλλων:  
«Επιθυμώ να επισημάνω ότι το Campus του Πανεπιστημίου Πατρών με τις Καινοτόμες Τεχνολογικές Μονάδες στην ευρύτερη περιοχή – όπως το ΕΠΠ (Επιστημονικό Πάρκο Πατρών), το ΙΤΥΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων), το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής), το Corallia και το Κέντρο Παιδείας και Επιστημών – αποτελούν μια Ζώνη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και μια Θερμοκοιτίδα επώασης Υψηλής Τεχνολογίας.
 Σε αυτή την Ζώνη Υψηλής Καινοτομίας, μια μικρή Silicon Valley για την Χώρα, καλλιεργείται σε βάθος η Έρευνα και η Τεχνολογία σε τομείς αιχμής και παράγονται καινοτομικά προϊόντα που μπορούν να φέρουν Πλούτο και Ανάπτυξη στη Χώρα. Τα πεδία που αναπτύσσονται έχουν επιλεγεί και από την Ε.Ε. για υποστήριξη στα πλαίσια των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και HORIZON 2014-2020, και είναι τα εξής: “Καινοτόμα Φάρμακα – Φαρμακευτική Έρευνα”, «Αεροναυτική – Περιβάλλον”, “Βιολογικές Δράσεις - Τρόφιμα”, “Ενέργεια – Καύσιμα”, “Ηλεκτρονική και Εφαρμογές”.
 Η συμβολή των παραπάνω στην Ανάπτυξη της Χώρας είναι ουσιαστική και θα πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής και υποστήριξης της Πολιτείας. Το άριστο Επιστημονικό Προσωπικό και το Διεθνούς Εμβέλειας Έργο που παράγει, καθιστούν την Ζώνη έναν Πυλώνα Αριστείας και Καινοτομίας στην Ελλάδα, ικανό να δεχτεί και να φιλοξενήσει μεγάλες επενδύσεις, όπως ήδη έχει γίνει από κολοσσούς της παγκόσμια τεχνολογίας (SAMSUNG, CITRIX κ.ά.). 
 Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον παγκοσμίου κύρους ερευνητών, μεταξύ των οποίων και οι Νομπελίστες James D. Watson (Ανακάλυψη Διπλής Έλικας DNA), Andrew V. Schally, Jean Marie Lehn καιAda Yonath, οι οποίοι και συνεργάζονται με ερευνητές του. Το Πανεπιστήμιο τους έχει τιμήσει με την αναγόρευσή τους σε Επίτιμους Διδάκτορες, κορυφαίες στιγμές για το Πανεπιστήμιο και την Πόλη».
..........................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου