Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ιθάκη



Αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή Άγίου Αθανασίου-Σχολής Ομήρου της Ιθάκης


Μαθαίνω ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απέρριψε την αίτηση της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αρχαιολόγου κ. Κοντορλή για συνέχιση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Αθανασίου- Σχολής Ομήρου της Ιθάκης. Μια προσπάθεια που στηρίχθηκε κατά βάση από τους ίδιους τους κατοίκους της Ιθάκης και του Συλλόγου Φιλομήρων «Ευχήν Οδυσσεί» και πολύ ελάχιστα από το Υπουργείο Πολιτισμού, διακόπτεται.
Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της απόρριψης της αίτησης. Το σεβαστό Υπουργείο Πολιτισμού δεν επιθυμεί τη συνέχιση της επιστημονικής έρευνας; ή έχει πειστεί ότι η «Ομηρική Ιθάκη» βρίσκεται στο νότιο μέρος της Κεφαλονιάς και έτσι κατευθύνει τις εγκρίσεις και τις πιστώσεις του προς εκείνη τη μεριά ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής;  Τέλος πάντων, να μας πει επίσημα για ποιους λόγους απέρριψε την αίτηση για τις ανασκαφές και να εγκαταλείψει την τακτική της υπεράσπισης της αρχαιολογικής «αλήθειας» δια μέσου εισαγγελικών απειλών, για όποιους θα τολμήσουν να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής Αγίου Αθανασίου – Σχολής Ομήρου.
Αυτές φυσικά οι απειλές (για να είμαι πιο συγκεκριμένος) εκτοξεύονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Νομού Κεφαλληνίας, μια Αρχαιολογική Υπηρεσία που δεν κατανοώ τον λόγο άλλωστε της δημιουργίας της αλλά και της ύπαρξής της, τη στιγμή που λειτουργεί με έναν μόνο μόνιμο  αρχαιολόγο, γιατί ο έτερος μόνιμος αρχαιολόγος (πρώην διευθυντής) έχει συνταξιοδοτηθεί (φυσικά από την υπηρεσία γιατί από την ενεργό δράση είναι πολύ νωρίς να το κάνει, αφού έχει τεθεί επικεφαλής των ανασκαφών του Πόρου της Κεφαλονιάς). Είναι καιρός και μάλιστα στη σημερινή εποχή της λιτότητας και της προσπάθειας του Κράτους να εξοικονομήσει πιστώσεις να την καταργήσει άμεσα αυτήν την υπηρεσία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πατρών κάλυπτε με μεγάλη επιτυχία τις ανάγκες της περιοχής μας τόσα χρόνια πριν.  
(Ι.Δ.Κ.) Ένας Θιακός που κοιτάζει ρεαλιστικά τα γεγονότα.

1 σχόλιο:

  1. Σας παρακαλώ στείλτε μας περισσότερα στις fryktories.net για το θέμα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή