Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Γράφοντας ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες



Θα μου επιτρέψετε  να σχολιάσω ένα πολύ συχνό φαινόμενο που αναφέρεται στον τρόπο της  γραπτής επικοινωνίας πολλών ελλήνων (κυρίως νέων ατόμων) μέσω του διαδικτύου ή των  κινητών τηλεφώνων.


Φαντάζομαι  με την εισαγωγή μου αυτή θα αντιληφθήκατε ότι αναφέρομαι στη γραφή της ελληνικής γλώσσας με λατινικούς χαρακτήρες. Πραγματικά, δυσκολεύομαι να τα διαβάσω αυτά τα κείμενα, γιατί, όπως γνωρίζουμε, οι ώριμοι αναγνώστες καταφεύγουν σε ολικές προσεγγίσεις κατά την ανάγνωση των λέξεων. Έτσι, αναγκάζομαι να προσεγγίσω αναγνωστικά αυτές τις λέξεις του κειμένου συλλαβή – συλλαβή .  

Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος που στέκομαι ενάντια  σ’ αυτόν τον τρόπο έκφρασης του ελληνικού γραπτού λόγου. Ο λόγος είναι ότι, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, χάνουμε κάτω από τα πόδια μας τον σωστό τρόπο έκφρασης του ελληνικού γραπτού λόγου, χάνουμε τις ρίζες μας. Δεν θα πω την ελληνικότητά μας, γιατί το πόσο έλληνες είμαστε δεν εξαρτάται από τον τρόπο που γράφουμε, αλλά από τι πιστεύουμε ή αισθανόμαστε. Η ελληνικότητά μας βρίσκεται στο νου και στην καρδιά του καθενός.

Ο «φιλέλληνας» Χ. Κίσιγκερ, πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε πει το εξής: «Θέλεις να εξοντώσεις έναν λαό; Χτύπα τον στις ρίζες του». Και μία από τις κεντρικές ρίζες ενός λαού είναι η Γλώσσα του, ο προφορικός και ο γραπτός του λόγος. Αυτό ακριβώς φοβάμαι περισσότερο …

Γράφετε, αγαπητοί μου, τα ελληνικά σας με ελληνικούς χαρακτήρες έστω και αν δεν πληρούνται οι κανόνες της ορθογραφίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου