Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Η ευφυΐα δεν είναι μόνο μία !!!




Μπορούμε με τη χορήγηση ενός τεστ να μετρήσουμε τον δείκτη ευφυΐας ενός ατόμου;
Σύγχρονες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη ευφυΐα είναι υπερβολικά σύνθετη ώστε να μπορεί να μετρηθεί μόνο με μια παράμετρο. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι κύριες συνιστώσες της εκτίμησης του «δυναμικού» του μυαλού μας είναι: η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η συλλογιστική και η λεκτική ικανότητα.
Περισσότερα όμως μπορείτε να διαβάσετε στο «Science» της εφημερίδας «Το Βήμα» Πατήστε εδώ

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ανθρώπινη ευφυΐα και φύλο


Η ανθρώπινη ευφυΐα υπήρξε ανέκαθεν ακανθώδες θέμα για τις επιστήμες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις της μεταξύ των φύλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντίδραση στις δηλώσεις του πρώην προέδρου του Χάρβαρντ, Λάρι Σάμερς το 2005, σχετικά με τη μειωμένη ικανότητα των γυναικών στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες. Στην αντιπαράθεση αυτή ρίχτηκαν πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιούκ, που κατέληξαν σε δύο σημαντικά συμπεράσματα.

Πρώτον, ότι το «φαινόμενο Φλιν» ισχύει και ενισχύεται διαρκώς. Με τον όρο αυτό, οι επιστήμονες εννοούν τη σταδιακή και διαρκή άνοδο των επιπέδων IQ σε άνδρες και γυναίκες, που εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο στους πλέον ευφυείς και δεύτερον, ότι η ιστορική διαφορά ευφυΐας μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει πλέον εξαφανισθεί.

Αν και η μελέτη δεν υποστηρίζει ότι εισάγει θέσφατα, το εύρος του δείγματός της είναι τέτοιο που ακόμα και οι πλέον σκεπτικιστές υποχρεώνονται να καμφθούν στα πορίσματά της.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στα αίτια εμφάνισης του «φαινομένου Φλιν», οι γνώμες συγκλίνουν στις ωφέλιμες επιπτώσεις της βελτιωμένης διατροφής, καθώς και της πληθώρας ερεθισμάτων που απολαμβάνει ο σύγχρονος άνθρωπος. 

 ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με στοιχεία από The Economist

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Οι Έλληνες προοδεύουν και καινοτομούν !!!



2012: Ένας δύσκολος χρόνος για τους Έλληνες σχεδόν πέρασε και σε λίγες ημέρες αναμένουμε την ανατολή του νέου, διατηρώντας κάποια αμυδρή αισιοδοξία ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη. Θέλουμε να το πιστεύουμε ή μάλλον μπορούμε, αν το θελήσουμε.
Δύο ζωντανά παραδείγματα γι’ αυτό: 
 Παράδειγμα 1ο: Μια ελληνική έμπνευση που έφθασε μέχρι την Κίνα


Ο 39χρονος Έλληνας Μηχανολόγος Μηχανικός, Γιάννης Σαχσαμάνογλου κατασκεύασε τον πρώτο ηλιακό ανελκυστήρα στον κόσμο. Η συγκεκριμένη πατέντα κάνει ήδη θραύση στο εξωτερικό, με τρομερή ζήτηση από Ευρώπη, Σιγκαπούρη, Αίγυπτος, Ινδία ακόμα και Κίνα. Για να διαβάσετε περισσότερα Πατήστε εδώ

 Παράδειγμα 2ο: Έλληνας αρχιτέκτονας κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό

Διεθνή διάκριση απέσπασε ο αρχιτέκτονας Μηνάς Κοσμίδης, σε διαγωνισμό του αμερικανικού περιοδικού «Interior Design», ανάμεσα σε εκατοντάδες διαγωνιζόμενους απ' όλο τον κόσμο. Κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία εσωτερικών χώρων εστιατορίων Casual Dining 2012. Για να διαβάσετε περισσότερα  Πατήστε εδώ

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η επέλαση των ρομπότ

Ρομπότ που περπατούν, κολυμπούν και μιλούν θα παρουσιαστούν σε μια διαδραστική έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου με τίτλο «Η Επέλαση των Ρομπότ». Η έκθεση δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να μυηθούν στις βασικές αρχές της ρομποτικής, μέσα από εκθέματα, παρουσιάσεις, επιδείξεις πειραμάτων, ομιλία, αλλά και διάδραση με τα ίδια τα ρομπότ! Ανάμεσα στα ρομπότ που θα εκτίθενται, περιλαμβάνονται ψάρια που εξομοιώνουν τα αληθινά, ανθρωποειδή ρομπότ που μιλούν, ρομπότ-έντομα που κινούνται με μικροδονήσεις, διαστημικά ρομπότ αλλά και μηχανές που ανταποκρίνονται σε ήχους και ακολουθούν τους επισκέπτες! Η ελλάδα καινοτομεί !!!

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές για τις γιορτές


Ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου μας

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΚΙ

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2013

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μια επίσκεψη σ' ένα όμορφο ξωκκλήσι



Πολλά ξωκκλήσια βρίσκονται χτισμένα πάνω στα δασωμένα βουνά, στα λαγκάδια, στις σπηλιές και κοντά στη θάλασσα. Ένα από αυτά είναι και το ξωκκλήσι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας, που είναι κτισμένο στην κουφάλα ενός δέντρου, στην περιοχή του Μαραθιά της Ιθάκης.
Η ευωδία της Παναγιάς γεμίζει την καρδιά μας, καθώς πλησιάζουμε στο πανέμορφο εκκλησάκι της για να ανάψουμε ένα κεράκι και να προσευχηθούμε, τώρα μάλιστα που πλησιάζουν τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και η ανθρώπινη φύση μας αναζητά ένα ψυχικό στήριγμα στις δυσκολίες της ζωής.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η θυσία μιας Δασκάλας



 Αυτή είναι η Βικτώρια. Πέθανε σαν ηρωϊδα τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ. Έκρυψε τους μαθητές της πρώτης τάξης στα ντουλάπια μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς. Όταν ο δράστης μπήκε στην τάξη της, του είπε ότι οι μαθητές ήταν στο γυμναστήριο. Την πυροβόλησε και συνέχισε. Έσωσε τις ζωές των μαθητών της.

Μια Δασκάλα στη θεωρία και στην πράξη. Μια Δασκάλα που έβαλε πάνω απ' όλα τη ζωή των μικρών της μαθητών. Θα μείνει ζωντανή στη μνήμη μας !!!

Ταξιδέψτε εικονικά σε όμορφα μέρη της Ελλάδας



 
Στο ιστολόγιο του εκλεκτού εκπαιδευτικού κ. Νίκου Μακροδήμου (http://blogs.sch.gr/makrodimos/) βρήκα μια ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική διεύθυνση για ένα εικονικό ταξίδι στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Ο ιστότοπος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί και εκπαιδευτικά στη Γεωγραφία ή στη Μελέτη Περιβάλλοντος. Πατήστε εδώ 

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ένα τυπικό 24ωρο ενός Φιλανδού μαθητή και μιας Ελληνίδας μαθήτριας


"Την ιστορία αυτών των δύο μαθητών, ένα τυπικό τους 24ωρο, παρακολουθεί η κάμερα της «Έρευνας», του δημοσιογράφου Π. Τσίμα. Καταγράφει τις διαφορές στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον και την καθημερινή τους ζωή και μένει με το αναπάντητο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν το δικό μας σχολείο να πιέζει τόσο πολύ τους μαθητές του με τόσο φτωχά αποτελέσματα; Πώς γίνεται να συζητάμε τόσο πολύ για την παιδεία και να τα καταφέρνουμε στην πράξη τόσο άσχημα;"

Παρακολουθήστε με προσοχή το παρακάτω video (ένα απόσπασμα της σειράς "Η δυστυχία να είσαι μαθητής...).


div>

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η παραστατικότητα του δασκάλου κατά τη διδασκαλία



Μια διήγηση ή αφήγηση του δασκάλου πρέπει να είναι παραστατική. Πώς όμως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; 
Ίσως η χρήση των σχεδιαγραμμάτων και των εικόνων να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν όμως αυτές οι εικόνες αποκτήσουν κίνηση και χρώμα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια η χρήση κάποιων προσομοιώσεων μπορεί να δώσει απαντήσεις στο προηγούμενο ερώτημά μας.
Ζωντανό παράδειγμα είναι και το βίντεο που ακολουθεί, το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκθέσεως "Δημοκρατία και η Μάχη του Μαραθώνα" στο Ζάππειο Μέγαρο (29/Οκτ/10). Είναι μια προσπάθεια ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο έγινε η μάχη. Η τοποθεσία, η ανάπτυξη των στρατευμάτων και η τακτική μάχης που έδωσε στους Έλληνες το νικηφόρο αποτέλεσμα. Η έκθεση έγινε από τον Σπύρο Μερκούρη, τον ακούραστο αδελφό της Μελίνας που ακόμα και στα 85 του δηλώνει το παρόν του στο πολιτιστικό προσκήνιο.Την δημιουργία και προβολή του ντοκιμαντέρ στα ΜΜΕ ανέλαβε η Honeybee.