Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Γεώργιος Παξινός: Ένας σπουδαίος νευρωεπιστήμονας



 Ο Γεώργιος Παξινός γεννήθηκε το 1944 στην Ιθάκη, όπου και περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Ακολούθως, μετέβη στο εξωτερικό και σπούδασε στα πιο διάσημα πανεπιστήμια του κόσμου μέχρι και της οριστικής εγκατάστασής του ως καθηγητής στην έδρα Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Sydney (Scientia Professor, The University of New South Wales - Διακεκριμένος Καθηγητής), του οποίου είναι εκλεγμένο μέλος της διοίκησης (Academic Board and Council of UNSW), και όπου, σήμερα, επιβλέπει 8 ερευνητές με PhD στο εργαστήριό του.
Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων νευροεπιστημόνων του κόσμου. Είναι κορυφαίος στον τομέα της Νευροανατομίας και των συναφών κλάδων. Οπωσδήποτε, είναι ο κορυφαίος Έλληνας -εσωτερικού και εξωτερικού- επιστήμονας στον ευρύ αυτόν τομέα και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για την συνεισφορά του στη νευροεπιστήμη.
Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας, της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Αυστραλίας (FASSA), της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών (FAA). Είναι επίσης, AO (Officer in the General Division of the Order of Australia for Service to Neuroscience), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος στην Σχολή Ψυχολογίας του City Unity College (Αθήνα) και συντάκτης διεθνών επιστημονικών περιοδικών με κριτές.
Η ευρύτητα όσο και η ποιότητα του έργου του κ. Παξινού έχει την αντίστοιχη ευρύτητα διεθνούς αναγνώρισης. Κάθε αναφορά στον εγκέφαλο, είτε ζώου είτε ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με το όνομά του.
Οι περισσότεροι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια ή μοντέλα σε πειραματόζωα αυτών των ασθενειών, χρησιμοποιούν τους άτλαντές του.
Ο άτλαντάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο (που έχει μεταφραστεί από τα Αγγλικά σε πολλές ξένες γλώσσες μεταξύ των οποίων Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά και Ελληνικά) είναι ο πιο ακριβής για τον εντοπισμό περιοχών του υποφλοιού.
Στον τομέα των νευροεπιστημών, είναι ο συγγραφέας της πιο συχνά αναφερόμενης δημοσίευσης: Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές ορίζουσες (The Rat Brain in Stereotaxic Coordinates, Paxinos and Watson, 1986).
Την ΤΡΙΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 19:00 σε δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών θα αποδοθεί στον κ. Γεώργιο Παξινό ο τίτλος του ΑΝΤΕΠΙΣΤΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΛΟΥΣ  της Ακαδημίας Αθηνών.

Πηγή: www.Ithacanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου