Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ιθακησιακά Γ΄ - Ιστορίες και μνήμες»



Όταν ο χρόνος ξεθωριάζει στο πέρασμά του τις μνήμες για πρόσωπα, συνήθειες, γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος, που πολλές φορές μας συγκινούν βαθιά αλλά ταυτόχρονα δυναμώνουν την ύπαρξή μας, η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να νικήσουν τη λήθη και να διατηρήσουν ανεξίτηλα όλα τα παραπάνω είναι αξιέπαινες. Μάλιστα, όταν αυτή η προσπάθεια είναι σφυρηλατημένη με ζωηρό ενδιαφέρον και μεράκι για πρωτοποριακή δημιουργία, είναι ένα όνειρο ζωής.
            Μια τέτοια προσπάθεια είναι και αυτή του αγαπητού Δημήτρη Παΐζη- Δανιά με το καλογραμμένο και ιδιαίτερα προσεγμένο έργο του με τίτλο «Ιθακησιακά Γ΄: ιστορίες και μνήμες», το οποίο (κατά τη γνώμη μου) εντάσσεται στον τομέα της Λαογραφίας έχοντας στοιχεία χρονικού (π.χ. ημερολόγιο Ιάσονα Μήτσουρα). Είναι ένα έργο με πρωτογενές υλικό, το οποίο ο συγγραφέας το συνέλεξε με πολύ κόπο γυρίζοντας από πόρτα σε πόρτα. 
            Ο συγγραφέας με αγάπη και μεράκι για τη Λαογραφία του τόπου του πέτυχε να συγκεντρώσει, να διαμορφώσει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο και στη συνέχεια να ταξινομήσει, να παρουσιάσει (σε 672 σελίδες) και τελικά να ολοκληρώσει έναν τρίτο κύκλο αναμνήσεων, αφηγημάτων και πεπραγμένων ζωής της Θιακιάς πραγματικότητας που εκτείνονται χρονικά πέρα των 100 χρόνων. Όπως τονίζει και στον πρόλογό του ο συγγραφέας το βιβλίο αυτό «είναι μια πνευματική κληρονομιά για τους Θιακούς που έρχονται, αλλά και μια γλυκιά ανάμνηση για όλους τους μεγαλύτερους».
Στο βιβλίο περιγράφονται αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο μικρό μας τόπο και είναι συνυφασμένα με πρόσωπα, συνήθειες και καταστάσεις του παρελθόντος, που κρατήθηκαν στη μνήμη κάποιων ανθρώπων μέχρι να αποτυπωθούν στις σελίδες αυτού του βιβλίου.  
Η προσπάθεια αυτή του συγγραφέα, θεωρώ ότι στέφεται με επιτυχία,  γιατί στα κείμενά του βιβλίου διακρίνει κανείς τον άριστο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, το λογοτεχνικό ύφος στην αφήγηση, την αυτοτέλεια των θεμάτων, την γλαφυρότητα στο λόγο, την αρμονική  αλληλουχία των γεγονότων, το χιούμορ που διαπερνά όλο σχεδόν το κείμενο του κάθε θέματος, τους εύστοχους τίτλους των θεμάτων του, τα λογοπαίγνια που χρησιμοποιεί, την τοπική διάλεκτο στους διαλόγους.
 Όλα τούτα τα προτερήματα του παρόντος βιβλίου θα κινήσουν το ζωηρό ενδιαφέρον του αναγνώστη και θα τον κάνουν να διαβάσει χωρίς σταματημό τα κείμενα μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.
Συγχαρητήρια, αγαπητέ Δημήτρη !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου