Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τα εικαστικά στο δημοτικό σχολείο: Η περίπτωση των κινούμενων σχεδίων


Οι Εικαστικές Τέχνες είναι ενσωματωμένες στην καθημερινή μας ζωή και συνιστούν εκφραστικά μέσα με τα οποία αναπαριστούμε εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα.  Τα εικαστικά είναι ένα κομβικό γνωστικό αντικείμενο του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του δημοτικού σχολείου τόσο του πρωινού ωραρίου όσο και του ολοημέρου προγράμματος, γιατί με τις Εικαστικές Τέχνες ο άνθρωπος επικοινωνεί, δημιουργεί και διατηρεί τον πολιτισμό και το περιβάλλον του.
Μια πλευρά των εικαστικών δραστηριοτήτων είναι και η ενασχόληση των μαθητών με την κατασκευή των κινούμενων σχεδίων.  Τα κινούμενα σχέδια είναι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες αντί για ηθοποιοί. Η δημιουργία τους βασίζεται, όπως ο κινηματογράφος, στο μεταίσθημα (φαινόμενο της διατήρησης της εικόνας στο μάτι για 1/12 του δευτερολέπτου).
Για να δημιουργηθεί ένα κινούμενο σχέδιο, τα διάφορα σκίτσα που το αποτελούν ζωγραφίζονται χωριστά με μικρή διαφορά το ένα από το επόμενό του. Στη συνέχεια, τα σχέδια φωτογραφίζονται με τη σειρά και δημιουργείται ένα ενιαίο φιλμ. Όταν το φιλμ προβάλλεται με ταχύτητα, οι φιγούρες των σχεδίων φαίνονται σαν να κινούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να προβληθεί ένα κινούμενο σχέδιο ενός δευτερολέπτου χρειάζονται περίπου 24 διαφορετικά σκίτσα (ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).
Ένα αξιόλογο Ιστολόγιο με θέμα τα κινούμενα σχέδια είναι της εκπαιδευτικού εικαστικών κ. Χριστίνας Ντεπιάν (http://www.kinoumeno.gr/index.html). Στο ιστολόγιο αυτό οι εκπαιδευτικοί, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των εικαστικών δεξιοτήτων των μαθητών τους σε αυτό το είδος της τέχνης, μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες σχετικές με το θέμα και να τις αξιοποιήσουν.Το προτείνω με σιγουριά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου