Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Βλέπουν τον ήχο … ακούνε τα σχήματα … αισθάνονται τα χρώματα…


Το φαινόμενο κατά το οποίο ένα ερέθισμα (π.χ. η ήχος της καμπάνας), προκαλεί  την αυτόματη και ασυνείδητη εμπειρία ενός άλλου είδους ερεθίσματος (π.χ. οπτική αντίληψη ενός σχήματος ή ενός χρώματος) ονομάζεται συναισθησία.  
Αυτή η νευρολογική ανάμειξη των αισθήσεων, που συνήθως εμφανίζεται σπάνια σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο, έχει ως αποτέλεσμα το άτομο αυτό να βιώνει ταυτόχρονα δύο ή και περισσότερες αισθήσεις. Με άλλα λόγια η εμφάνιση ενός ερεθίσματος δημιουργεί στο άτομο εντυπώσεις που κανονικά θα προέρχονταν από άλλες αισθήσεις.

Το φαινόμενο της συναισθησίας αποτέλεσε θέμα υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος και κυρίως από την σκοπιά της ψυχολογίας. Έτσι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Sussex του Ηνωμένου Βασιλείου, Jamie Ward, μελέτησε το θέμα και προϊόν αυτής της μελέτης είναι και το βιβλίο με τον τίτλο: «Ο βάτραχος που κόαζε μπλε», που την επιστημονική επιμέλεια για την ελληνική γλώσσα την είχαν οι πανεπιστημιακοί: Σταυρούλα Σαμαρτζή και Αργυρώ Βατάκη και την εκδοτική επιμέλεια οι εκδόσεις: Πεδίο (2009).

Σας προτείνω να το διαβάσετε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου