Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Η συμβολή των γονέων στην τόνωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού τους.


Συνήθως τα παιδιά κατανοούν από μόνα τους τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν σε διάφορους  τομείς της καθημερινής δραστηριότητάς τους  (π.χ. στα μαθήματα, στη ζωγραφική, στα αθλήματα κτλ.). Οι γονείς πρέπει πάντοτε να εστιάζουν στα θετικά στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού τους και να δημιουργούν προσδοκίες γι’ αυτό. Φυσικά, σε κάθε διάλογο με το παιδί τους δείχνουν ενδιαφέρον και την ώρα που συζητούν με αυτό, το παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή (δεν ασχολούνται ταυτόχρονα με άλλα θέματα).
Παράδειγμα 1ο:  Παιδί: Μπαμπά, κάνω πολλά λάθη στην ορθογραφία, δεν το βλέπεις; Μπαμπάς:  Θα σε βοηθήσω να το αντιμετωπίσεις και νομίζω ότι στο τέλος θα τα καταφέρεις. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Έχεις δυνατότητες, δε βλέπεις πόσο καλός είσαι στα μαθηματικά;
Παράδειγμα 2ο: Παιδί: Το σπιτάκι που ζωγράφισα είναι χάλια. Μαμά: Τα χρώματα που διάλεξες είναι πολύ ωραία (βλέπε σχετικό σκίτσο-Πηγή: Βιβλίο Π.Ι. 2000)
Σε ένα μικρό απόσπασμα της ταινίας, «Το καναρινί ποδήλατο», που παρακάτω προβάλλεται, παρατηρούμε τη λανθασμένη στάση των γονέων απέναντι στο παιδί τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου