Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης




Η συλλογή του «Ναυτικού - Λαογραφικού Μουσείου Ιθάκης» περιλαμβάνει ένα πλήθος εκθεμάτων, που ξεπερνούν τα 2000, μεταξύ των οποίων είναι: μια πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφιών των αρχών του αιώνα μας, συλλογή από πίνακες καραβιών Ιθακήσιων πλοιοκτητών, ναυτικά όργανα, στολές, έγγραφα και Βιβλία της Εμποροναυτικής Σχολής Σταθάτου, καθώς και άλλα τεκμήρια από την πλούσια ναυτική ιστορία της Ιθάκης. Επίσης, περιλαμβάνει χάλκινα, μπρούτζινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσης, κοσμήματα, παλαιά εργαλεία, χαρακτηριστικά αντικείμενα διαφόρων επαγγελμάτων, έπιπλα αστικής τάξης του νησιού, μικροαντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, παραδοσιακές στολές της Ιθάκης και εξοπλισμό και κατασκευές της κλωστικής και υφαντικής τέχνης, αγροτικό εξοπλισμό, εργαλεία υφάνσεως, εκκλησιαστικά είδη, κοσμήματα, γραμματόσημα, μουσικά όργανα κλπ. (πληροφορίες από το site: http://www.naftotopos.gr/ ).
Για την Ιστορία αναφέρουμε ότι αρχικά είχε ιδρυθεί Σύλλογος με την επωνυμία: «Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης», ο οποίος έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα ίδρυση του σημερινού Μουσείου με την επωνυμία: «Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης». Τα ιδρυτικά μέλη αυτού του Συλλόγου ήταν: Γιάννης Ματαράγκας (Πρόεδρος), Χρυσούλα Ράζου,  Νίτσα Κανδηλιώτη, Γιώργος Βασιλόπουλος, Γιάννης Δ. Καραντζής, Χρυσή Μάντζαρη και Γιώργος Προσαλέντης.
Στο video που ακολουθεί συμπεριλαμβάνονται εικόνες του Μουσείου, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στο ημερολόγιο του έτους 2012 του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ Ο «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» και συνοδεύονται με τους ήχους του Θιακού τραγουδιού «Μενεξέδες και Ζουμπούλια». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου